Till minne

Till minne av Jan Hagel


26 juli 1945 - 25 januari 2021

Urna
Blommor
Hommage till en spelman
Hommage till en spelman 2
Präst Ida Marcusson
Kyrkmarschen 2008
Marfar Janne
Janne 2016
Jan Spelmansstamman_2016
Gillets spelman_edited
Sankt Örjan julotta

Begravning & minnesstund

Begravningen har ägt rum i Nederluleå kyrka, Gammelstad, fredag den 18 juni kl 12.00.


Efter akten hade vi en minnesstund med de närmaste utomhus på gården i Gammelstad.Publicerades i NSD (Norrländska Socialdemokraten) 2021-02-13 även på tillminne.se

Minnesgåvor & telegram

Tusen tack för alla fina minnesgåvor och telegram som ni skickat till minne av Janne.


Här nedanför har ni möjlighet att ta del av alla som vi mottagit. 


Vi minns Jan Hagel


Nyss så var han här,

nu så är han borta.

Hastigt och oväntat har före detta verkmästaren, folkdansaren, spelmannen, hantverkaren, familjefadern och vännen Jan Hagel lämnat oss. Skölp och kniv ligger nu obrukade på snickarbänken. Fiol och nyckelharpa hänger stumt på sin spik. Hans röst har för alltid tystnat. För oss som stod honom nära kommer livet utan honom för alltid ha ett stråk av vemod.


Jan Hagel var en ytterst sällskaplig, lugn och genuint vänlig människa. Han hade nära till skratt och var lätt att tycka om. Ett av de mest framträdande dragen hos honom var hans omtänksamhet. Jan brydde sig om människor. Han ställde upp. Han gav ofta av sin tid och av sig själv till andra. Hans hjärta var stort, och det är ett ödets ironi att det var hjärtat som till slut svek honom.


Han överraskade oss alla med sin hastiga bortgång, för i livet var Jan något av pålitligheten själv. Jan Hagel visste man minsann var man hade.

I en föränderlig värld stod han för något välbekant och tryggt. Han var ingen karriärmänniska, det låg inte i hans natur. Inte heller brydde han sig om ifall gräset var grönare på andra sidan, han var fullt tillfreds med att klippa sitt eget. Jan såg värdet i det han hade; familj, vänner, folkmusiken, att få snickra och slöjda, påta i trädgården eller det enkla nöjet i ett stilla samspråk över en kopp kaffe i sommarsolen.


För många SAAB-ägare var Jan Hagel välkänd. Han var bilmärket trogen hela sitt yrkesliv fram till pensionen. Först som mekaniker, sedan som verkmästare. Under hans 47 yrkesår passerade sex företag och nio verkställande direktörer i revy, men oavsett vem som för tillfället var SAAB-återförsäljare i Luleå stod verkmästare Hagel och tog emot verkstadskunderna. Så som han alltid gjort. Konstanten i en föränderlig värld.

Lika troget och pålitligt var hans medlemskap i Luleå Hembygdsgille som hans far, Axel, var med och grundade 1956. Inte heller missade han en endaste spelmansstämma i Gammelstad sedan starten i början på 70-talet. Varje år stod han i sin röda kalott, på scen under allspelet, och spelade Norrbottens brudmarsch vid spelmansstämmans öppnande. Varje år gick han kyrkmarschen längs Hamngatan från Nederluleå kyrka ner till Hägnan.


Nu är den traditionen bruten. Inte ens den pålitlige Jan Hagel var för evigt. Han blev 75 år. Och världen är för alltid förändrad.


Publicerad 2021-02-13 i tidningen
NSD (Norrländska Socialdemokraten)

Skriv ett minnesordDetta är en minnesplats för oss i familjen samt till alla er vänner som känner sorg och saknad efter Janne.


Skriv gärna en hälsning i fältet här till höger, den kommer att skickas till oss i familjen som väljer att godkänna inläggen före de publiceras.


Önskar du att din hälsning ska vara privat skriver du det bara i meddelandet.